Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen.
Deze website is bedoeld voor mensen in Nederland die meer willen weten over inflammatoire darmziekten. Woont u niet in Nederland? Selecteer dan de naam van uw land om de website voor inwoners van uw land te openen. Selecteer de naam van uw land

Intimiteit

Het is heel normaal om bang te zijn dat uw inflammatoire darmziekte (IBD) gevolgen zal hebben voor uw liefdes- en seksleven. Het is dan ook niet vreemd dat intimiteit iets is waar veel mensen met IBD zich zorgen om maken. Misschien vindt u dit onderwerp wat te persoonlijk of te gênant om met uw arts of verpleegkundige te bespreken.

Het goede nieuws is dat de meeste mensen met IBD lichamelijk gezien gewoon prima in staat zijn om seks te hebben. Wel zullen er waarschijnlijk momenten zijn dat uw hoofd er simpelweg niet naar staat, vooral wanneer u een opvlamming hebt. U weet inmiddels dat IBD onder controle te krijgen is, en hetzelfde geldt voor het effect ervan op het seksuele verlangen en de seksuele activiteit. Het allerbelangrijkste hierbij is het leren omgaan met eventuele emotionele en psychische kwesties.

Emoties

De kans is groot dat uw aandoening uiteenlopende emoties bij u oproept. De gedachte aan een relatie met een bestaande of nieuwe partner brengt misschien weer andere emoties met zich mee, zoals gêne, angstgevoelens, bezorgdheid of stress.

Zulke emoties kunnen te maken hebben met lichamelijke aspecten (zoals het hebben van vervelende of pijnlijke symptomen), maar ook met uw zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Hieronder ziet u enkele zaken waar veel mensen met IBD zich zorgen om maken.

  • Is seks pijnlijk als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt?
  • Wat als ik niet prettig ruik?
  • Wat als ik tijdens de seks opeens naar de wc moet?
  • Zal ik met de geneesmiddelen die ik gebruik nog wel zin in seks hebben/in staat zijn seks te hebben?

Het is heel normaal om u dit soort zaken af te vragen. Probeer het hierover te hebben met uw arts en uw partner. Daarbij is het goed om het volgende te onthouden: door uw zorgen bespreekbaar te maken, zult u zich op het moment zelf minder opgelaten voelen, en u beter kunnen ontspannen. Probeer ook altijd voor ogen te houden dat er na een periode met actieve IBD normaal gesproken weer een fijnere periode komt, waarin u in remissie bent en weer een ‘normaal’ leven kunt leiden.

Vertel uw partner precies hoe u zich voelt en op welke momenten u wat extra steun van hem/haar kunt gebruiken. Door te vertellen over uw aandoening en de invloed daarvan op hoe u naar uw lichaam kijkt, kan het gemakkelijker worden om een intieme relatie aan te gaan. De manier waarop u over uw aandoening vertelt, is hierbij ook van belang. Houd het simpel. Het is helemaal niet nodig om meteen tot in detail op uw IBD in te gaan. U kunt het er nog vaak genoeg over hebben wanneer het u en uw partner wat gemakkelijk afgaat om erover te praten. Probeer niet angstvallig en pessimistisch, maar eerlijk en zelfverzekerd over uw aandoening te praten. Anderen zullen namelijk uw houding weerspiegelen.

U kunt uw partner ook vragen om deze website eens door te nemen. U kunt dan de inhoud van de website als uitgangspunt voor jullie gesprek gebruiken. Een liefdevolle relatie en een netwerk van vrienden en familieleden kan uw leven echt verrijken.

Het belang van praten en goed luisteren

Mocht u op het gebied van seks problemen ervaren, dan is het belangrijk om dat aan te geven bij uw IBD-specialist. Dit geldt in het bijzonder als seks pijnlijk voor u is. Voelt u zich er niet prettig bij om hierover te praten met uw specialist? Dan kunt u het ook bespreken met uw IBD-verpleegkundige (indien aanwezig in uw ziekenhuis) of uw arts, als u zich daar beter bij voelt.

Praktische tips

U kunt verschillende dingen doen om de intimiteit met uw partner beter te laten verlopen.

  • Als u ‘s avonds een zetpil moet gebruiken, dien deze dan toe nadat u seks hebt gehad. Dan is de kans kleiner dat u tijdens de seks naar de wc moet.
  • Als de seks pijnlijk is of ongemak oplevert, probeer dan eens een glijmiddel te gebruiken.

Seks is bovendien geen voorwaarde voor intimiteit. Als u zich niet zo goed voelt, kan het voor uw partner en u ook heel prettig zijn om alleen te zoenen of te knuffelen.

Het hebben van IBD is maar een klein onderdeel van u, en is niet bepalend voor wie u bent. Het is belangrijk om dat te onthouden, vooral wanneer uw IBD u een keer te veel wordt of een gênante situatie oplevert. Probeer het grote geheel van de relatie met uw partner voor ogen te houden: al die ervaringen, dromen en doelen die jullie samen delen.

Veel geuite zorgen

Wanneer u nog aan het worstelen bent met de symptomen en gevolgen van IBD is een seksuele relatie misschien wel het laatste waar u zich druk over maakt. Toch is het wellicht fijn om alvast te weten hoe de volgende problemen te verhelpen zijn.

  • Ik ben enorm moe: zorg ervoor dat u genoeg slaapt en rust neemt. De lichamelijke gevolgen van IBD kunnen heftige emoties oproepen die u veel energie kosten. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Hebt u een partner? Bespreek uw zorgen dan met hem/haar. Probeer tijd voor intimiteit uit te trekken op de momenten dat u goed uitgerust bent, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg in plaats van ‘s avonds laat.
  • Mijn medicatie belemmert mijn seksleven: het kan zijn dat u vanwege uw colitis ulcerosa of ziekte van Crohn voor het naar bed gaan een klysma of zetpil moet gebruiken, en dat kan de spontaniteit uit uw seksleven halen. Probeer dan die spontaniteit van ‘s avonds laat naar een ander moment van de dag te verplaatsen.
  • Ik voel me niet meer aantrekkelijk: laat uw partner weten hoe u zich voelt. Zijn/haar reactie zal u wellicht verbazen. De kans is namelijk groot dat de negatieve punten die u ziet, uw partner helemaal niet opvallen! Bedenk eens wat u kunt doen om uzelf aantrekkelijker te voelen. Misschien helpt het om mooie kleren aan te doen, een nieuw kapsel te nemen of de slaapkamer in de juiste sfeer te brengen voor een moment van intimiteit.
  • Seks is pijnlijk: complicaties van IBD (zoals fistels, infecties, fibrose of vernauwingen) kunnen de geslachtsgemeenschap pijnlijk maken. Bespreek het met uw arts als u hier last van hebt.
  • Wat kan ik verwachten na een operatie? Mensen met IBD worden daar alleen voor geopereerd als andere soorten behandelingen niet zijn aangeslagen. De chirurg probeert bij een operatie altijd de kans op littekenvorming te minimaliseren. Bij enkele IBD-patiënten kan het nodig zijn een stoma aan te leggen. Het kan wat moeite kosten aan een stoma te wennen en het zal ook enige aanpassing vragen. Er met elkaar over praten is de beste manier voor u en uw partner om hiermee om te gaan. Hoe meer uw partner afweet van IBD, hoe meer begrip hij/zij voor u zal hebben.

Operatieve behandeling van IBD

Misschien heeft uw arts het met u gehad over de mogelijkheid om uw IBD operatief te behandelen. Bij patiënten met colitis ulcerosa kan een operatie voor genezing zorgen. Bij mensen met de ziekte van Crohn kan een operatie worden voorgesteld om verlichting te bieden bij een bepaalde episode, of als bepaalde delen van het darmstelsel erg beschadigd zijn.

De meeste patiënten die geopereerd zijn, herstellen volledig en hebben maar weinig last van complicaties. Toch is het belangrijk om te weten dat zich na een operatie enkele veranderingen kunnen voordoen.

  • Bij vrouwen: u zou minder zin in seks (een verminderd libido) kunnen krijgen; meestal komt dat doordat vrouwen na de operatie anders over hun lichaam denken en zich minder aantrekkelijk voelen. Ook kan de gevoeligheid in de schaamstreek minder worden; dit kan het lastiger maken om opgewonden te raken en tot vaginale droogheid leiden. Voor sommige vrouwen wordt het hierdoor onaangenaam of pijnlijk om seks te hebben.
  • Het gebruik van glijmiddel en het uitproberen van andere standjes kan de seks prettiger maken. Blijf in ieder geval met uw partner praten en vraag uw partner gerust om te bevestigen dat hij/zij u nog steeds aantrekkelijk vindt.
  • Voor mannen: in sommige gevallen kunnen tijdens de operatie zenuwen rond de geslachtsorganen (die dicht bij de darmen liggen) geraakt of beschadigd worden. Hierdoor zou u problemen kunnen krijgen met het krijgen van een erectie of de zaadlozing. In de meeste gevallen herstellen de zenuwen zich en verdwijnen de problemen volledig. Dit kan alleen wel enkele jaren duren. Praat erover met uw partner en vraag uw partner om geduld te hebben. In de tussentijd kunt u op zoek gaan naar andere manieren om invulling te geven aan uw seksleven.

Laat het uw arts weten als deze problemen na twee jaar nog bestaan. Uw arts kan u dan voor verder advies doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is op het gebied van zenuwen.

BEOORDEEL DEZE PAGINA

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Gemiddeld: 5.00 (2 stemmen)

Feedback